Bloedgroependieet,"Eat right 4 your type"
Het bloedgroependieet om volgens jouw bloedgroep te eten
Geschreven mei 2006, laatste bewerking april 2023.
Heb je ook problemen met je voeding en daar
nog steeds geen oplossing voor gevonden? Word je steeds dikker zonder dat je veel eet? Lees dan door.
Wat mij tijdens mijn reis door China (2005) opviel was: dat er zo weinig dikke
chinezen waren, ook in de welgestelde kringen.
Ik zag daar ook een volledig ander voedingspatroon, en ik vermoed dat daar een grote invloed
vanuit gaat.
Het ontbijt daar bijvoorbeeld bestaat uit: soep met veel groente en wat mihoen of noedels.
Als lunch worden weer veel groenteschotels geserveerd, daarna wat vlees of vis en rijst.
Het diner verschilt niet echt van de lunch: veel groenten, vers gekookt, vlees of vis.
Dit totaal andere voedingspatroon inspireerde mij om juist over voeding te schrijven.
Voeding! We hebben er allemaal mee te maken. Toch is voeding voor veel mensen een
probleem. Heel lastig is dat ze een teveel aan
verschillende voedingsinformatie ontvangen die bovendien volledig tegenstrijdig is! De grotere
hoeveelheid Light producten bracht bijvoorbeeld een nog grotere groep te zware mensen voort!
Ook het verhaal over een te hoog cholesterol en de gevaren daarvan worden weerlegd en daarmee
onderuit gehaald. De mensen die hier medicijnen voor slikken, weten dan ook niet meer waar ze aan toe zijn.
Zo gaat het ook met voedselallergie; als het lichaam reageert op een bepaald soort voedsel, is dat
dan wel een allergie? Of is er meer aan de hand?
Een van de grote vraagstukken - en misschien tob jij hier ook mee - is de gewichtstoename.
We worden met zijn allen te dik, te zwaar! Ook de mensen die zeggen bijna niets te eten kampen met
dit probleem. We zouden haast kunnen zeggen dat we een gezamenlijk voedings- en
gezondheidsprobleem hebben!
Een hele nieuwe manier die een oplossing kan bieden voor deze voedings en
gezondheidsproblemen is:
eten volgens je eigen bloedgroep! Dat is wat ik iedere cliënt die lekker in zijn vel wil komen aanraadt
te doen. Sinds ik zelf volgens mijn eigen bloedgroep ben gaan eten (bloedgroep O Non-secretor),
heb ik
beduidend meer energie om dingen te doen. Iedere dag merk ik er de voordelen van; ik wandel meer, ik heb minder
verkoudheden, minder spier- en gewrichtspijn.
Maar laat ik bij het begin beginnen; misschien
vraag je je af wat een bloedgroep met eten te maken heeft!Waarom zou dat iets voor jou kunnen
zijn, wat moet je er dan voor doen om er baat bij te hebben? En: wat heeft dit met hooggevoeligheid (art.5) te maken?
Een bloedgroepdieet is niets anders dan eten volgens de richtlijnen van je eigen
bloedgroep. Iedereen heeft een bloedgroep, het is genetisch (erfelijk) bepaald net als
de kleur van je
ogen of van je haar. Ongeveer 45% van de wereldbevolking heeft bloedgroep O, gevolgd
door bloedgroep A
met 40%. Dr. Peter J. D'Adamo heeft het verband aangetoond tussen iemands bloedgroep,
zijn voeding
en zijn gevoeligheid voor bepaalde ziekten.
Er bestaat een chemische wisselwerking tussen de bloedgroep en het voedsel
dat je eet.
Wat voor de een één goede voeding is, kan voor de ander zelfs slecht zijn. Het basisidee van het
bloedgroepdieet is simpel: probeer de voedingsstoffen te mijden die onverenigbaar zijn met de eigen
bloedgroep en eet juist wel wat goed past bij de persoonlijke bloedgroep!
Wat onverenigbaar is met bloedgroep O en A (85% van de bevolking) is bijvoorbeeld
tarwe. Daar zitten lectinen in. Lectinen komen in veel plantaardige producten voor.
Het is een stof die door de plant zelf wordt gemaakt als afweer tegen vraatschade, een soort plakmiddel.
Door de veredeling van de tarwe, gerichte op meer opbrengst per aar, is niet alleen de
opbrengst toegenomen, maar ook de schadelijkheid.
De invloed van lectinen op de spijsvertering is enorm. Ze kunnen
het gestel op allerlei manieren
aanvallen. Ze lijken de eigenschap te hebben menselijke rode bloedcellen te doen samenklonteren.
Ze vergroten ondermeer de poreusheid van de darmen en stimuleren de aanmaak
van veel slijm. Veel vermeende voedingsallergieën
zijn in feite reacties van het immuunsysteem op de lectinen in de voedingsmiddelen.
Niet elke aandoening van de spijsvertering manifesteert zich onmiddellijk of ingrijpend. Het kan jaren duren voordat je lichaam
alarm slaat, aldus Adamo.
En dan denk ik: stel je voor dat D'Adamo gelijk heeft en 85% van de mensen de huidige tarwe niet
goed verdraagt, dan kan ik veel gezondheidsklachten beter begrijpen!
Zo had Joan (bloedgroep O) al vanaf haar 16e jaar een opgezwollen gespannen buik die in
verhouding van de rest
van haar lichaam dikker leek. Haar gewicht was toen nog goed maar het gevoel in haar buik was
niet prettig. Ze begon haar eerste dieet toen ze 20 was, een speldendieet (een manier om calorieën te tellen), ze viel af, kwam
weer aan, ze viel af en ... het bekende verhaal, herkenbaar??? Na jaren van onlustgevoelens over haar voeding
en inmiddels haar gewicht las ze in het populaire boek "Ken je eigen hoofdmenu van Patty Harpenau" dat
je met een goede basis van ontbijtgranen je lekkerder in je vel zou gaan zitten.
Dat klopte voor een deel: alleen na enkele weken moest haar riem losser en moest ze zoeken
naar een grotere
maat van kleding! Het advies uit het boek geen weegschaal meer te gebruiken,
leek eerst een geruststelling, maar dat hield een enorme gewichtstoename in korte tijd niet
tegen! Een ander boek "wat je eet ben je zelf" beloofde slanker, gezonder en gelukkiger....maar niet
voor haar!
Iris (bloedgroep A) had spijsverteringsproblemen. Haar darmen maakten geluiden alsof de dop
uit de gootsteen getrokken werd, borrelden met veel geluid, het leek op een soort van chronische diarree.
Ze voelde zich niet lekker in haar vel. Een laboratoriumonderzoek wees op een beginnende candida
(schimmel) maar ook op een overgevoeligheid. Om haar bewust naar haar lichaam te leren luisteren,
at ze op mijn verzoek een week lang geen tarwe, en daarna een week lang geen kaas of melkproducten. Meteen merkte ze
de verschillen en was daardoor bereid om haar voeding aan te passen aan haar lichaam.
Ook Jannie (bloedgroep O) was te zwaar. Dat vond ze vreselijk en ze
probeerde al calorietellend, zoals ze dit geleerd had, zo min mogelijk binnen te krijgen. Op zich een goede gedachte,
als het WAAR is dat alleen calorieën
tellen en je te zwaar wordt van teveel calorieën. Ze dronk 's morgens alleen zwarte koffie, at
een appel en daarna een tarwecracker
met magere smeerkaas. Enkele cashewnoten in de middag en s'avonds een aardappel, wat champignons en een
mager hamlapje zonder jus. Ze was er van overtuigd weinig gegeten te hebben; de waarheid was dat
ze bleef aankomen! Deze voeding was, hoe mager en caloriearm ook, voor haar bloedgroep
schadelijk en dat merkte ze nog het meest aan
haar gewicht!
Wat Jannie nodig had, was groene thee in plaats van koffie, banaan in plaats van een appel, een
rijstwafel of amarantcracker met rundvlees of sardines, walnoten in plaats van cashewnoten
en s'avonds rijst, rundvlees en oesterzwammen.
Deze producten passen wél bij haar bloedgroep O. Ze eet dan dezelfde hoeveelheid (heel weinig
calorieën) maar door het uitblijven van de chemische reactie gaat ze wel afvallen!
Je zult je misschien afvragen wat heeft dit nu met hooggevoeligheid heeft te maken? Heel veel,
want hooggevoelige mensen zijn in dit geval in het voordeel! Je merkt de verschillen meteen,
heel snel en duidelijk.
Je voelt heel goed wat het in het lichaam doet als je eenmaal weet waar het mee te maken
heeft. Je hoeft geen jaren te wachten voor je lichaam bijvoorbeeld reumatische klachten
ontwikkelt of botontkalking. Je kunt in enkele weken ervaren of de beweringen over het
bloedgroepdieet ook voor jou een waarheid kan zijn!
Dan om het nòg moeilijker te maken: er is nog een onderverdeling binnen de
bloedgroepen.
Men kan secretor zijn of non-secretor. Wat?? Ja je leest het goed! Het eerste wat in mij op kwam
"secreet!" Daar deed me deze onderverdeling in eerste instantie aan denken en een secreet was
een minder aangenaam persoon! Gelukkig heeft dat daar niets mee te maken.
Simpel gezegd: een
secretor is een persoon die zichzelf beschermt. Dat doet hij door zijn bloedgroep-antigenen in zijn/haar
lichaamsvloeistoffen te brengen, zoals in speeksel, slijmwand van het darmkanaal,
en ademhalingsholten etc. Een non-secretor daarentegen brengt zijn bloedgroepantigenen
weinig of helemaal niet in deze lichaamsvloeistoffen. Dat wil dan zeggen dat de NON-Secretors
geen antigenen (lees soldaten) in de strijd kunnen brengen en kwetsbaarder zijn
voor de antistoffen van de plant en dier. Daarom zijn de gezondheidsklachten van de
Non-Secretors erg groot, ze worden
chronisch aangevallen door hun eigen eten!
Deze non-secretor factor heeft te maken met een GEN en een Gen erf je van je ouders/grootouders en geef je ook
weer door aan je kinderen en kleinkinderen.
Deze secretorfactor is met een speekseltest aan te tonen! Een eenmalig onderzoek, want
dit gen verandert nooit. Er zijn aanwijzingen dat de Non-secretor factor in sterke
mate voorkomt onder de spirituele, hooggevoelige mensen!
De theorie van het bloedgroepdieet, kun je vergelijken met een oude theorie dat de
aarde rond is in plaats van plat! In het verleden ging er een eeuw overheen voordat de mens
overtuigd was van die waarheid. In deze snelle tijd van veranderingen hoeven we er geen eeuw
meer over te doen.
Eigenlijk daag ik je uit (bloedgroep O en A); probeer eens een week géén gewone tarwe
te eten. Oké, geen pizza, geen spaghetti, geen brood,
geen koek, geen... en voel dan
eens wat dit met je doet! Er zijn genoeg alternatieven zoals rijst, rijstcrackers, mihoen,
amarantcrackers (reform)roggebrood of het aloude ongemanipuleerde Bio-spelt. Na een week ga je
weer terug in je normale voedingspatroon
en hopelijk kun je dan het verschil ervaren. Voel je jezelf beter of niet?
Tien jaar later!
Sinds kort bestaat er een app die heel snel een overzicht geeft wat wel en niet aangeraden wordt. Eat right 4 your type
Zelf had ik de uitdaging ook aangenomen. Ik begon eerst met de TE VERMIJDEN elementen uit mijn dagelijkse voeding te schrappen.
Daarna nam ik de voedingsmiddelen die als goed voor je beschreven werden als hoofdbestanddeel. Het gaf me wel verbetering, maar niet waarvan
ik dacht "ik ben eruit". Door een speekseltest kwam ik erachter dat ik een O-Nonsecretor was en nóg meer voeding moest ik vermijden.
Dit vermijden van voedsel van de lijst, dat hielp me gezonder te voelen, alleen mijn weerstand tegen levende dieren te doden (vlees-vis) groeide
en ik werd vegetariër. Juist in een bloedgroep O is vlees belangrijk, maar na een gesprek met de diëtiste hadden we een goed alternatief gevonden.
Ook koop ik alleen nog Bio-producten en kook en bak ik alles zelf.
Na vijf jaar mij heel goed aan de bloedgroep-richtlijnen te hebben gehouden, kreeg ik het gevoel dat er toch iets niet goed voor me was in dat dieet.
Ik liet mijn bloed onderzoeken op allergische reacties.
Het resultaat: een aantal neutrale voedingsmiddelen,
die ik dus regelmatig at, daar was ik ook allergisch voor (geworden). Zoals de heerlijke (groene) Jasmijnthee en provinciaalse kruiden en nog een aantal voedingsstoffen,
daar kon ik niet tegen. De hoeveelheid voedingsmiddelen die ik wél mocht eten was wél groter. Ik besloot alle informatie te combineren,
maar ik was er nog niet.
Ik nam al niet veel suiker, maar sinds ik dit volledig uit mijn voeding gebannen heb, ook geen zoet vervangers,
zelfs geen honing of oerzoet, gaat het prima met me. Ik schrok wel van de toevoegingen van suikers in kant en klare producten, ook in de reformwinkel!
Intussen ben ik aan de beperkingen gewend. De keuze om te eten wat in de supermarkt ligt, of een fijn gezond gevoel zonder medische klachten, geven bij mij toch wel de doorslag. Af en toe eet ik iets wat niet goed voor me zou zijn om eenzijdigheid te voorkomen.
Als ik ergens heen ga waar ongezond supermarktvoer wordt gepresenteerd, die ook nog op mijn lijstje staat van vermijden, kan ik toch gewoon meedoen (voor die ene keer), zonder ernstige gevolgen voor mijn gezondheid.
LEES OOK: Welk effect heeft voedsel op ons bewustzijn? (art. 131)
|